Damızlık Tavuk Kümesi Temizliği

Hosam Amro, Senior Manager Technical Service, Cobb Europe LTD

image2Giriş

Herhangi bir hastalık önleme programının ilk adımı kapsamlı bir temizlik planı ile başlar. Bu plan çok yönlüdür ve iyi bir planlama, iyi hayvancılık ve yönetim uygulamalarının yanı sıra, çalışanların temizlik sürecinin önemini kavradığı net bir anlayışa sahiptir. Temizlemenin amacı, gelecekteki sürülerin sağlığına yönelik biyogüvenlik tehditlerini azaltmak veya sonlandırmaktır. Buna haşarat, kemirgenler, böcekler, bakteriler, virüsler ve parazitler dahildir. Bir kümesin temizlenmesi, bir soğanın katmanlar halinde soyulmasına benzer. Birincisi, traktörler, üfleyiciler ve süpürgeler gibi ekipmanları kullanarak kir, toz ve çöp gibi birikintilerin fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. İkincisi, yüzeylere ve ulaşılması zor yerlerde yapışan döküntülerin azaltılması veya ortadan kaldırılmasıdır. Son olarak ekipmanlara yapışmış kalıntıları gidermek için su ve deterjan uygulayın

 

 

 

Hazırlık ve Ön Temizlik

  • Temizlemeden önce kümesin tamamından gübrenin uzaklaştırılmış olduğundan emin olun.
  • Böcekler (sinekler, akarlar, keneler, böcekler ve hamamböceği) hastalıkları taşır ve yayarlar. Etkili bir böcek yok etme ve kontrol programı, kümesler kaba kirlerinden arındırılmış ancak sıcak olduğunda en etkilidir. Binanın içine ve dışına onaylı bir böcek ilacı püskürtün (kümesin etrafındaki 6 m genişliğinde bir alan dahil). Dış uygulama önemlidir çünkü böcekler bina soğudukça gizlenecek ve kışın uyuyacak yerler arayacaklardır. İnsektisit uygulamasından sonra yapı üç ila dört gün kapalı olmalıdır.
  • Kümesteki depopülasyondan sonra, tek bir doz ile ölüme neden olan rodentisit kullanın. Yem istasyonları kümeslerin hem içine ve hem de dışına yerleştirilmelidir.
  • Önceden kamyonlara yüklenmiş altlık çok dikkatli olarak çiftlikten uzaklaştırılmalı, eğer biten sürüde bir hastalık geçmişi varsa da bu altlık ya gömülmeli ya da yakılmalıdır.
  • Zemin çatlakları, kapı çerçeveleri, hasarlı paneller, çıtalar ve ekipman dahil yüzeylerin bakım ve onarımını yapın.

Kuru Temizlik

  • Tüm temizlik işlemleri en üst yüzeylerle başlamalı ve daha önce temizlenmiş alanların yeniden kirlenmesini en aza indirmek için aşağı doğru ilerlemelidir.
  • Tüm çıkarılabilir ekipmanları, çıtaları ve bağlantı parçalarını sökün, binadan çıkarın ve temizlik için kümes dışındaki belirli bir alanda toplayın.
  • Kuru temizleme (yani fırçalama, kazıma, elektrikli süpürgeler, hava üfleyiciler vb.) kümeslerin, depoların ve yumurta odalarının içinde ve dışında gerçekleştirilmelidir. Kuru temizleme sırasında, fanlara ve hava girişlerine, ışık sistemine, kirişlere (özellikle köşelerde) ısıtma sistemine ve çıkarılamayan elektrikli ekipmanlara (örn. Motorlar, anahtarlar) özellikle dikkat edin. Bu zor bölgeler basınçlı hava ile üflenerek kuru olarak temizlenmelidir. Folluklar açılmalı ve yumurta bantları çıkarılmalıdır. Tüm yumurta döküntüleri, toz ve kirler temizlenmelidir.

Islak Temizlik

  • Islak temizlik, kümeslerin yüksek basınçlı makinalar kullanılarak su ve deterjanlarla yıkanmasını içerir. Su kalitesi, hayvan tüketimi için minimal düzeyde uygun olmalı ve kimyasal etkinliği olumsuz yönde etkileyebilecek organik veya inorganik maddeler içermemelidir. Tüm ıslak temizleme adımları için ılık su (60 ° C, 140 ° F) kullanın.
  • Kontrol panelleri ve anahtarları dahil elektrikli cihazlar su geçirmez veya plastik levha ve bantla kaplanmış olmalıdır. Aydınlatma sisteminin yüksek basınçlı yıkama prosedürlerine dayanması için IP65 veya daha yüksek bir Uluslararası Koruma Kodu (IP) gereklidir. Yüksek basınçlı püskürtme, ulaşılması zor alanların yıkanmasını kolaylaştıracaktır. Doğru yıkama, yukarıdan aşağıya doğru ve kümesin arkasından önüne doğru başlayarak, kümesin bir tarafından diğer tarafına dikkatlice hareket ederek sistematik olarak yapılmalıdır. Tavanlar, duvarlar, besleme ve sulama sistemleri, yumurta yuvaları ve konveyörler dahil tüm yüzeyler tamamen temizlenmelidir. Zeminde çok fazla su veya kir birikirse, daha önce temizlenmiş alanların yeniden kirlenmesini önlemek için bu atığı derhal uzaklaştırın.
  • Ekipmanların bazılarında kiri yumuşatmak için ıslatma gerektirebilir, hepsi yeterli kuruma alanı sağlanmış zeminin üzerine yerleştirilmelidir.
  • Çiftlik depolama odaları, yumurta depoları gibi diğer oda ve çiftlik tesisleri ile kantin, duş ve tuvalet gibi kişisel alanlar yüksek basınçla dikkatlice yıkanmalıdır.
  • Suluk sistemleri 15 ila 30 psi'lik yüksek basınçla yıkanmalı, daha sonra üreticinin önerisine göre kullanılan su dezenfektanı ile doldurulmalıdır. Dezenfektanın sistemde 24 saat kalmasına izin verin. Ardından sistemden çıkan su berraklaşana kadar tekrar yüksek basınçla sisteme su basın.
  • Silolar, hem içeride hem dışarıda yüksek basınçlı yıkama ile tamamen boşaltılmalı ve temizlenmelidir. Bir silodaki kalan yem, sonraki sürüler için kullanılmamalıdır.

Sonuç

Pratikte, saha sterilizasyonu imkansızdır, ancak enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olan olası her önlem önemlidir. İyi planlanmış bir temizlik ve dezenfeksiyon programını sağlam biyogüvenlikle entegre etmek, başarılı bir damızlık üretim sonucu elde etmeyi daha olası hale getirir. Sürüler arasındaki temizlik ve dezenfeksiyon, hayvan refahı düzenlemelerinin karşılanması, ırkın genetik potansiyeline ulaşılması ve gelirin çiftlik potansiyeline göre optimize edilmesine yönelik ilk adımdır.

 

image1 v2
Ön temizlik adımının bir parçası olarak altlık kümesden uzaklaştırılmalı

Kaynak: Cobb-Vantress

 

image3
Yüzeylerdeki kirleri temizlemek için yüksek basınçlı yıkama kullanın.

Kaynak: Cobb-Vantress

×